miercuri, 6 februarie 2013

Ce este un NAS (Network Attached Storage) ?

Aşa cum sugerează şi denumirea, un NAS (Network Attached Storage) este un server de stocare a fişierelor, dar nu numai. 
Un dispozitiv modern de tip NAS este şi un adevărat media center, ceea ce în zilele noastre a devenit foarte necesar "la casa omului". Acum toată lumea are cel puţin un PC, un laptop, un smartphone, un smart tv, o tabletă etc. Nu o dată ne-am împiedicat de problema că avem stocate fişiere, fotografii de exemplu, pe PC şi ca să le arătăm repede cuiva a durat minute bune până am deschis PC-ul. În general transferul datelor de pe un dispozitiv pe altul e greoaie.
Dacă avem un NAS, pe lângă faptul că puteţi păstra copii de siguranţă a fişierelor importante, puteţi păstra şi reda toate fişierele multimedia în reţeaua de acasă. Practic, cu un NAS şi softul necesar, puteţi avea propriul Cloud. Aceasta înseamnă că fişierele odată stocate pe server pot fi accesate de orice dispozitiv din reţea (căruia i se permite accesul bineînţeles) şi redate pe laptop, TV, telefon, tabletă etc.
Mai mult, prin intermediul aplicaţiilor care însoţesc de cele mai multe ori aceste dispozitive serverul poate fi accesat de oriunde aveţi o conexiune Internet.
Veţi spune că există servicii de tip cloud gratuite. Aşa este, dar acestea îţi oferă un spaţiu de stocare limitat la maxim câţiva GB şi viteza de acces este mult mai mică, pe când spaţiul de stocare de pe serverul tău este limitat doar de hard-diskul tău care poate avea şi 4 TB, iar viteza reţelei tale locale este net superioară.
Să ne imaginăm că avem de făcut o prezentare la o firmă, sau dorim să arătăm nişte fotografii unor prieteni într-o vizită. Pentru aceasta trebuie să alocăm un timp în prealabil pentru a ne pregăti fişierele pe un stick, pe laptop sau tabletă. Dar dacă le avem deja pe serverul de acasă, atunci nu mai e nevoie decât să ne conectăm direct la acesta.

Pentru a "vedea" mai exact cum arată un astfel de dispozitiv, vă recomandăm unul pentru "uzul casnic" aflat în oferta eMAG: Network Storage ZyXEL NSA310, 1Bay


Un comentariu: