vineri, 15 februarie 2013

Computer sau Mediaplayer?

"Nu ştiu alţii cum sunt...", vorba lui Ion Creangă, dar eu când mă gândesc la primele filme vizionate pe computer, la rezoluţiile de 320x240 pe monitoare CRT de 15", la zecile de codecuri ce trebuiau instalate, la primele DVD playere, la minunea numită DivX, nu pot spune chiar ca marele povestitor că-mi "saltă inima de bucurie", dar cu siguranţă îmi apare un zâmbet în colţul gurii.

Acum televizoarele au diagonale de peste 1m, sunt "smart" şi pot reda conţinut video full HD direct de pe un card, stick, hdd extern sau chiar wireless din reţeaua ta de acasă.
Chiar dacă nu avem încă un Smart TV, există mediaplayerele. Acestea se pot conecta la orice tip de tv sau videoproiector şi pot reda orice format audio sau video de pe propriul hard-disk, de pe USB sau din reţea.

Cu toate acestea, "industria" filmelor pe calculator nu a murit şi cred ca va mai dăinui mult timp din simplul motiv că "e mai ieftin". De fiecare dată când apare un codec sau un format nou de fişier video, acestea se pot "vedea" mai întâi pe computer şi abia mai târziu sunt implementate în echipamentele dedicate. Să ne amintim de faimosul codec DivX care se instala pe computer foarte uşor, dar DVD-playerele cu DivX au apărut mult mai târziu şi erau mult mai scumpe. La fel se întâmplă şi acum cu formatul MKV.

În casă ai oricum un computer sau un laptop şi atunci te gândeşti, firesc, dacă nu îl poţi folosi şi ca mediaplayer în loc să investeşti bani în plus pentru unul dedicat. Răspunsul este evident afirmativ, un computer este un mediaplayer excelent, "vede" orice format de fişier dacă se instalează codecul corespunzător, DAR: nu are telecomandă, durează mult timp până porneşte şi până găseşti fişierele de redat, consumă mult curent, monitorul este mic, în timpul redării nu poate lucra altcineva la calculator. Totuşi, la computerele moderne care au plăci video cu ieşiri multiple, ultimele două "probleme" se pot rezolva prin conectarea televizorului direct la placa video şi extinderea desktopului pe acesta. Astfel, cineva poate lucra la computer în timp ce pe TV ai pornit un film (tot de pe computer).
Pe de altă parte, mediaplayerele sunt mici, nu ocupă mult spaţiu, nu consumă mult curent, au telecomandă, funcţionează independent de computer dacă au fişierele de redat stocate pe propriile hard-diskuri sau pe medii de stocare ataşate direct, DAR: nu sunt foarte ieftine, mai ales cele cu hard-disk; pot apărea unele incompatibilităţi la unele formate de fişiere (nu "citesc" chiar tot); necesită periodic actualizări de firmware pentru a recunoaşte noi formate (operaţie mai dificilă decât simpla instalare a unui soft pe computer); la un moment dat actualizarea nu mai poate fi posibilă datorită limitărilor hardware.

Dacă nu aveţi nici computer, nici mediaplayer, dar vă doriţi avantajele ambelor dispozitive, vă recomand să achiziţionaţi un Mini PC sau nettop (un desktop de mici dimensiuni), de exemplu Lenovo NETTOP Q180 de la eMAG. Este un computer absolut obişnuit din punct de vedere hardware, cu aceleaşi caracteristici ale unui laptop, dar de dimensiunile unui mediaplayer. Are ieşire HDMI şi se poate astfel conecta direct la televizorul tău de mari dimensiuni. Face tot ce face un mediaplayer, dar mai mult, face şi tot ceea ce face un computer. Poţi oricând să te uiţi la filme, fotografii, sau să asculţi muzică etc. De asemenea, poţi oricând să editezi documente, să navighezi pe Internet sau orice faci în mod obişnuit cu un computer. Ca soft de mediaplayer, recomand instalarea XBMC. Acest soft gratuit are versiuni pentru toate sistemele de operare şi, mai mult, există o distribuţie de Linux, XBMCbuntu, cu XBMC preinstalat, în cazul când doriţi să folosiţi computerul mai mult ca un mediaplayer dedicat..
Ar mai rămâne problema telecomenzii. Deşi există telecomenzi pentru computer, acestea nu pot face tot ce fac mouseul şi tastatura la un computer. Soluţia ar fi o mini tastatură wireless cu touchpad încorporat, cum ar fi modelul Serioux SRX-PRC7200WR de la eMAG. Cu acest dispozitiv, ai control total asupra sistemului, chiar dacă eşti în pat sau în fotoliu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu